1. ÜRETİM: Dokuma ve brode makinalarında üretilen kumaşlar ham kalite kontrole gönderilir.
2. HAM KALİTE KONTROL: Burada ön kalite kontrol yapılır.Kumaş hataları kontrol edilir,metraj bilgisi alınır(metraj olçülürken PEY-402 elektronik metre sayacıyla),tartılarak ağırlık bilgisi alınır ve dokumacının dosyasına yazılır,parti no ve varyant nosu verilerek barkod etiketi basılır, depoya gönderilir.
3. APRE: Ham kalite kontrolden çıkan kumaşlar depoda ham stok girişi yapılarak apreye çıkışı verilir.Aprede; tanıtım ve talimat uygulanmaya başlar,apre müşteri dosyası oluşturulur,barkodlu çeki listesi hazırlanır, apredeki kumaşın çekme olasılığının %'si hesaplanır ve yarı mamul stok girişi yapılır ve işletmeye gönderilir.İsletmeye gelen kumaşlara kurşun dikimi, gerekli terbiye işlemleri vb... işlemler uygulanarak depoya ve depodan da mamul kalite kontrole gönderilir.
4. MAMUL KALİTE KONTROL: Burada ikinci kez kumas apre çıkışıyla karşılaştırılarak hataları kontrol edilir.Apre dönüş metraji kontrol edilir ve mamul kalite kontrol sistemi baslar. Kumas katlamaya hazırlanır ve bir parti no verilir. Kumaşta hatalı bölgeler tespit edilir ve işaretlenir.Kumaş haritası çıkarılarak kumaş katlamaya gönderilir.
5. KATLAMA: Burada kumaş mamul kalite kontrolden çıkan kumaş haritasına göre katlanır. Kumaş haritasına göre gerekli yerler kesilir ve kumaş katlanır.Barkod etiketi basılarak depoya gönderilir.
6. ÇUVALLAMA: Gerekli ihracatlarda tamburlar çuvallanmaya gönderilir. Tamburlar çuvallanir ve barkod etiketi basılarak depoya gönderilir.
7. FİNANSMAN ve YÖNETİM: Tüm bu işlemleri takip eder.Çeşitli raporları alır, siparişleri inceler.
8. SEVKİYAT: İster tambur , ister çuval olarak sevkiyat yapılır.Çeki listesi, teslimat formu düzenlenir, müşteri firma tanınır.